METECH

Właściwości Srebra


NATURALNY ANTYBIOTYK

Rurki tracheotomijne produkowane w naszym przedsiębiorstwie są pokrywane cienką warstwą czystego srebra. Srebro ma znakomite właściwości prozdrowotne, sprzyja między innymi gojeniu się rany po wykonaniu tracheotomii.

Poniżej cytat ze strony http://kpmkat.republika.pl/srebro.htm

Szklanka wody tzw. kranówki zawiera około 10 milionów bakterii, a ta sama woda w pojemniku ze srebra staje się wodą leczniczą!!! Srebro, naturalny antybiotyk, wspomaga dezynfekcję wody i oczyszcza ją z drobnoustrojów. Srebro ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Jest naturalnym antybiotykiem: efektywnym, łagodnym i nietoksycznym. Jeśli antybiotyk eliminuje około 6-7 szkodliwych bakterii, to srebro niszczy ponad 650 chorobotwórczych szczepów bakterii, wirusów, grzybów i pleśni. W przeciwieństwie do antybiotyków, srebro nie niszczy dobroczynnej flory bakteryjnej... Cząsteczki (jony) srebra nie atakują mikroorganizmów bezpośrednio. Działają one tak jak katalizator i nie są w tym procesie konsumowane. Ich działanie polega na dezaktywacji enzymu, którego jednokomórkowe bakterie, wirusy i grzyby używają w metabolizmie tlenowym. I prawdopodobnie dlatego przez ten pośredni proces, bakterie nie są w stanie rozwinąć odporności na cząsteczki srebra, tak jak dzieje się to w przypadku antybiotyków. Na skutek tego procesu wspomniane szkodliwe mikroorganizmy obumierają w ciągu 6 minut. Jak dotąd, nie stwierdzono aby chorobotwórcze mikroorganizmy uodporniły się na jego działanie.

Srebro wspomaga leczenie przeziębień, kataru, kaszlu, grypy, anginy, zapalenia gardła, zatok, oskrzeli, płuc i innych infekcji bakteryjnych.

Srebro stosowano w celach leczniczych już 4000 lat przed naszą erą. W Persji wodę przetrzymywano w srebrnych naczyniach a cywilizacje Grecka i Babilońska w pełni znały dezynfekujące właściwości srebra. Podobnie Rzymianie używali srebra w celach medycznych. W wiekach średnich stosowano srebro w leczeniu otwartych ran a w medycynie ajurwedyjskiej, która tradycją sięga kilka tysięcy lat wstecz srebro jest stosowane do dziś. Zanim wynaleziono lodówki używano naczyń ze srebra lub srebrnych monet, aby zapobiegać psuciu się wody pitnej lub mleka.

Monarchowie i członkowie rodów szlacheckich jadali na zastawach ze srebra, w ten sposób różnego rodzaju zarazy, które dziesiątkowały Europę „omijały” elity rządzących, ponieważ srebro dostawało się w znikomych ilościach przy każdym posiłku do ich organizmów i tym samym skutecznie bronili się przed chorobotwórczymi organizmami a także wzmacniali swój układ odpornościowy.